Leefstijl coach traject

Breed inzicht is vereist !

Gezondheid is iets kostbaars.

Gezondheid is onbetaalbaar, dat moet we koesteren. Toch kan het gebeuren dat in je leven er gewoonten ontstaan die de gezondheid op korte en of langere termijn ondermijnen. Oorzaken voor het aannemen van een ongunstige leefstijl kent vele oorzaken.  Deze kunnen zich tijdens prenatale fase al ontwikkelen. Maar meestal ontwikkelen mensen problemen op sociaal-psychisch vlak of fysiologisch en of een combinatie hiervan.  Door mijn brede opleiding en levenservaring als ondernemer ben ik in staat de enorme diversiteit aan klachten te begeleiden. Op gebied van leefstijl, pathologie en psychosociaal.

Aanpassen Leefstijl als kansrijke intervisie.

Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd die de nut onderschrijven van leefstijlverandering als ‘de interventie’ voor veel gezondheidsproblemen. In de periferie hiervan zie je dan ook een enorme wildgroei aan leefstijlcoaches ontstaan. Merendeel van de huidige leefstijlcoaches worden opgeleid om slechts een deel van het probleem te kunnen aanpakken. De sportschoolcoach en fysiotherapeut pakt het beweegdeel aan en een stukje voeding. Er zijn ook, niet medische opgeleide, coaches die alleen met psychosociale behandeling een deel van het probleem aanpakken.  Door mijn opleidingen, medische basisvakken, orthomoleculair en kPNI therapeut ben ik in staat inzicht te krijgen in de hele brede ontstaansgeschiedenis van gezondheidsproblemen. Vanaf epi-genetische programmering en early life stressmomenten tijdens het opgroeien tot aan oorzaken gerelateerd aan leefstijl, voeding, psychosociaal en beweging.

Onderliggende gezondheidsproblemen

Veelal zijn onderliggende ‘chronische’ ziektebeelden de oorzaak van het niet kunnen veranderen van de leefstijl. Laaggradige ontstekingen kunnen langdurig in stand worden gehouden zonder duidelijke symptomen. Het immuunsysteem is een egocentrische systeem dat alle energie opeist om zijn werk te kunnen blijven doen. Dit is ook zijn taak anders overleven we het niet.  Het heeft geen zin om gedrag en leefstijl te coachen wanneer er onderliggende gezondheidsproblemen zijn , als bijvoorbeeld een laaggradige ontsteking. Er is simpel gezegd gewoon geen energie genoeg om een verandering te kunnen maken.

It’s all about energie !

Om een verandering in leefstijl te kunnen bewerkstelligen moeten we eerst ervoor zorgen dat onze bovenkamer toestemming geeft voor verandering. Ik had al verteld dat immuunsysteem veel energie kan pikken, zodat onze bovenkamer te weinig energie krijgt om deze verandering te bewerkstelligen. Naast het kijken naar de gezondheidsstatus moeten we ook zorgen dat het lichaam de juiste stoffen krijgt om weer te herstellen. Ik zie vaak dat een tekort aan essentiële voedingsstoffen een boosdoener kan zijn.  Alleen al een tekort aan Vitamine D of B vitamine zorgt voor de verminderde energiehuishouding.  Ook een verkeerd slaap-, wakker ritme en de kwaliteit en lengte van slaap zijn onlosmakelijk met gezondheid verbonden.  Suppletie van voedingsstoffen, de juiste voeding en leefstijl kan hier een goede ondersteuning zijn.  Kortom een eenzijdig behandeling kan een veelkoppige monster als bijvoorbeeld burn-out, depressie, te weinig energie en vitaliteit vaak niet oplossen. Daar is een multidisciplinaire intervisie voor nodig.

Multidisciplinaire behandeling.

Zoals de hierboven genoemde oorzaken en hier onder genoemde voorbeelden aangeven is een multidisciplinaire aanpak van belang om gezondheid van lijf en geest weer in balans te brengen. Mijn ervaring is dat een persoon minimaal 5 sessies, zonder onderliggende gezondheid en of psychische problemen, nodig heeft om de leefstijl te kunnen veranderen. Na een intakegesprek van een uur maak ik een plan op om te komen tot een betere leefstijl. Ook maak ik een inschatting of er onderliggende factoren zijn die de voortgang en het doel kunnen belemmeren.

Enkele voorbeelden van onderliggende problemen;

Prenataal; Moeder had tijdens haar zwangerschap te veel stress, hierdoor veranderde haar metabolisme dusdanig waardoor ze enorm in gewicht toenam. De stress werd aan de baby doorgeven waardoor de baby meer noodzaak heeft voor het verzamelen van eten. Dit om weerbaar te kunnen zijn voor de stressvolle situatie buiten. Hierdoor is de baby epigenetisch geprogrammeerd en zal later in zijn leven meer problemen hebben om zijn gewicht in bedwang te houden.

Early-life stress; Door een schokkende ervaring op jonge leeftijd kan iemand een habituator worden. Een habituator gaat verdoofd door het leven om het leven te kunnen volhouden, dood is altijd erger. De symptomen kunnen een andere indruk geven waardoor de behandeling niet het gewenst resultaat kan hebben. Eerst moet het moment worden gevonden, herschreven met klinische gesprekstherapie en geholpen met supplementen om de codering voor gen expressie te veranderen.

Pathologie; Door bijvoorbeeld chronische stress heeft de persoon een laaggradige ontsteking (LGO) ontwikkeld. De symptomen zijn moeilijk te definiëren.  Door deze LGO kan de darm te veel stoffen doorlaten waardoor de ontsteking in stand wordt gehouden. Prikkelbare darm, slechte voedingsopname tot gevolg. Het immuunsysteem heeft veel suiker nodig om te kunnen blijven werken om de ontsteking te verwijderen . Enorme zoet neiging volgt waardoor het onmogelijk wordt om nog af te vallen. Tevens zal energieniveau tot een diepte punt zakken.

De Behandeling ;

  • Intakegesprek van 60 minuten, inventarisatie
  • Vervolgconsult 60 minuten, plan van aanpak.

Na intakegesprek wordt de behandeling in een persoonlijk plan vormgeven. Beweegadviezen, trainingsschema, voedingsadviezen met ondersteuning en leefstijladviezen.  Er is de mogelijkheid om via een gesloten communicatiesysteem ten aller tijden advies op te vragen en daar waar mogelijk in contact te komen met deelgenoten,  alleen wanneer daar behoefte aan is.

  • 2 vervolgconsulten van 30 minuten
  • 1 consult van 30 minuten eind evaluatie

Dit behandelplan kost; 375,00 per persoon. (zonder supplementen)

Wanneer er onderliggende problemen zijn welke bij intake of gedurende de behandeling boven water komen zal ik een advies geven over een aangepast traject.

Graag ga ik samen met je aan het werk om te komen tot een optimale gezondheid en vitaliteit.

Neem nu contact met mij op, dan gaan we gelijk aan de slag !

 

leefstijlcoach