Blogs

Uitgelicht

Het koren groen eten, deel 2

Deze blog is het vervolg op ‘Het koren groen eten’ deel 1,het is goed om eerst deel 1 te lezen om daarna dit deel te lezen.

Brood zorgt voor een lekke darm

In mijn vorige blog over brood heb je kunnen lezen dat brood eten schadelijke gevolgen heeft voor onze gezondheid. Gliadines veroorzaken naast de vorming van morfine-achtige stoffen nog meer darmproblemen. [perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Brood verlamt de barrièrefunctie van de darm[/perfectpullquote]Eenmaal in de darm beïnvloed Gliadine voor een deel wat direct aan de bloedbaan wordt afgegeven. Een afbraakproduct van gliadine (zonuline) verhoogd de doorlaatbaarheid van de darmwand. In darmwand zit een soort deursysteem dat open en dicht kan gaan. Deze deuren gaan open wanneer we snel extra energie nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens een stressreactie. Bepaalde voedingsstoffen (water, natrium en suiker) komen dan direct in onze bloedbaan en zijn daardoor snel beschikbaar voor levering van extra energie. Maar het deurensysteem moet voornamelijk alles wat we eten binnen de darmen houden. Wanneer de deuren, mede door gliadines, te laag openstaan komen er ook stoffen direct in bloedbaan die allerlei reacties uitlokken zoals allergieën, intolerantie en laaggradige ontsteking.

Nog een vervelend stofje

Een andere stof in brood met een nadelig effect voor de gezondheid zijn lectines. Deze lectines kunnen de plaats van andere poortwachters (beschermers) in de darmwand overnemen. Hierdoor kan het lichaam beperkter bepalen wat wel of niet direct de bloedbaan in mag. Ook deze lectines zorgen voor intoleranties, allergieën en laaggradige ontstekingen.

Snelle stijging van bloedsuikerspiegel

Er is geen ander product dat onze bloedsuikerspiegel zo snel laat stijgen als brood. Dit geldt voor wit, maar ook voor bruin brood. Brood bevat veel gemakkelijke opneembare koolhydraten, dit zijn snel werkende suikerverbindingen. [perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Een ander nadelig effect van brood eten is de snelle stijging van bloedsuikerspiegel[/perfectpullquote]Door de snelle suikerverbindingen gaat onze alvleesklier stevig aan het werk om zijn functie uit te voeren, namelijk insuline produceren. Insuline zet de energetische waarde van het aangeboden suiker om in vet voor energieopslag. Door te vaak en te veel koolhydraten te consumeren, waaronder brood, raken de cellen in ons lichaam resistent (ongevoelig) voor het insuline. Door de ongevoeligheid voor insuline gaat de alvleesklier nog meer insuline aanmaken om dezelfde hoeveelheid aangeboden suiker te kunnen verwerken. [perfectpullquote align=”right” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Het is dus verstandig om inname van koolhydraten, zoals brood, te beperken.[/perfectpullquote] We worden insulineresistent met veel gezondheidsproblemen tot gevolg. Naast het feit dat onze cellen minder gevoelig worden voor insuline is insuline ook ontstekingsbevorderend en een groeihormoon. De groeihormoonfunctie laat graag het ongeoorloofde en ongewenste groeien, zoals fistels, puistjes en vleesbomen.

Een te groot aanbod van koolhydraten uit graanproducten (suikerverbindingen ) maakt het lichaam dus insuline resistent. Insuline resistentie veroorzaakt diabetes en is ontstekingsbevorderend. Ontstekingen aan o.a. peesschede en chronische ontstekingsvormen als artritis en uiteindelijk auto-immuun ontstekingsvormen als M.S. en Hashimoto. Insulineresistentie leidt ook tot de vorming van de beruchte plaques. Deze plaques tasten onze hart-, en vaatstelsel aan alsmede onze hersenen. Ons genenpakket is afgesteld op inname van ongeveer 10 % koolhydraten van onze totale calorische innamewaarde. Inmiddels is deze koolhydraten intake gegroeid naar bijna 50 %. Geen wonder de laatste veertig jaar een schikbarende groei van ziekten als Alzheimer, Parkinson en Diabetes is ontstaan.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Waarom obese mensen moeilijker afvallen![/perfectpullquote]

Insulineresistentie leidt ook tot een grotere zoetneiging. Door snelle bloedsuikerwisselingen wordt het beschikbare suiker snel afgevangen in vet waardoor de hersenen te weinig suiker tot hun beschikking hebben en ons aanzetten tot nog meer suikerinname. Omdat er regelmatig veel suiker in de bloedbaan aanwezig zit zal je lichaam suiker gebruiken als hoofdbrandstof. Hierdoor wordt de in vet opgeslagen energievoorraad nooit aangesproken. Daarom vallen met name obese mensen moeilijker af. Suiker is de makkelijkste brandstof voor ons lichaam, dus niet zo gek dat je lichaam deze keuze maakt.  Suiker, vet en afbraak van een beetje eiwitten zijn de energieleveranciers van ons lichaam. Goede vetzuren zijn de beste brandstoffen. Goede vetten hebben veel energetische waarde, veel meer dan suiker. En de juiste vetzuren zijn ontstekingsremmend.

Maar een hoog cholesterol is toch ook niet goed ?

In een volgende blog komt cholesterol uitgebreid aan bod. Wat we moeten weten is dat cholesterol juist heel goed is voor ons. Vanuit cholesterol worden veel essentiële stoffen voor ons systeem gemaakt. Veel communicatiestoffen en verbindingen, waaronder een aantal hormonen, synapsen * en myeline **, worden van cholesterol gemaakt.  Belangrijke vitaminen hebben cholesterol nodig om effectief te zijn, waaronder vitamine A,D,E en K.  Onze hersenen bestaan voor het overgrote deel uit vet (70 %). En moedermelk bestaat uit bijna 60 % vet. Het cholesterol is zelfs zo belangrijk voor het lichaam, dat iedere cel in staat is een eigen voorraadje aan te maken.  Het is zelfs zo dat wanneer we een cholesterolarm dieet volgen je lichaam ter compensatie een overvloed aan cholesterol gaat produceren vanuit koolhydraten. De commercie vaart nog wel bij de gedachte dat cholesterol slecht is maar de wetenschap heeft allang bewezen dat cholesterol essentieel is en juist de levensduur verlengt (2). [perfectpullquote align=”right” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Cholesterol verlengt levensverwachting[/perfectpullquote]
Koolhydraten zijn het echte probleem. Cholesterol, in combinatie met veel koolhydraten, veranderd de structuur van het vetzuur waardoor deze schadelijk worden. Het zijn deze structuren die arteriosclerose *** in vaatstelsel en hersenen veroorzaken. Arteriosclerose maakt ons vaatstelsel ziek en staat aan de basis van andere vervelende aandoeningen als alzheimer en parkinson.  Dus oplossing voor een te hoog cholesterol is genoeg goede vetten **** eten, en een koolhydraat arm (koolhydraten vanuit graanproducten) of ketogeen dieet volgen.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Het probleem van statine![/perfectpullquote]
Bij een te hoge cholesterolwaarde worden er statines voorgeschreven. Dit middel verlaagd de cholesterolproductie. Door deze verlaging hebben bijvoorbeeld vrouwen 71 % meer kans op het ontwikkelen van diabetes (3), wat ook ook slecht voor de vaten is. Diabetes staat garant voor verdere aftakeling van geheugen tot aan Alzheimer. Statines leggen in de cellen de brandstof en antioxidant plat (Q10). Daarom hebben statines vervelende bijwerkingen als kortademigheid, vermoeidheid, beweging,- en evenwichtsstoornissen, spierpijn, spierzwakte en spierafbraak. Een vetrijk (EPA, DHA) dieet met een koolhydraatarm/vrij dieet is een betere interventie, zonder bijwerking !

Het is goed om te weten wat brood met ons systeem doet. Een paar boterhammen per week is niet het probleem. Een probleem wordt het wanneer we dagelijks veel brood eten naast vele andere koolhydraten. Een broodmaaltijd in de ochtend en middag en in de avond een lekker pastaatje,..is misschien wel lekker maar heeft grote negatieve gevolgen voor ons lichaam.

Nog even samenvatten waarom we beter brood kunnen vermijden;

 • Te snelle bloedsuikerstijging
 • Bevat gluten, deze hebben een sterk verslavende werking
 • Veroorzaakt plaatselijke en systemische ontstekingen
 • Insulineresistentie
 • Bevat anti-nutricienten
 • Veroorzaakt doorlatende darm
 • Veroorzaakt laaggradige ontstekingen
 • Bevorderd auto-immuunziekten
 • Alzheimer, Parkinson, diabetes
 • Beperkte opname voedingsstoffen door darmproblemen
 • Rooft essentiële mineralen als calcium en magnesium

In deel drie van deze blog ‘het koren groen eten’ geef ik je handvatten om brood uit je dieet te halen.

Wil je meer weten maak dan een afspraak met mij of meld je aan voor het maandelijks terugkerende ‘voedingscafe’.

Afspraak maken

Bronnen en uitleg;

 • * synapsen zijn uiteinden van neuronen waar de communicatie plaatsvindt tussen twee neuronen
 • ** meylineschede, is vergelijkbaar met de isolatieomhulsel van elektra draad, dat voor een snellere communicatie overdracht staat.
 • *** arteriosclerose, verharding van vaatwand
 • **** goede vetten zijn EPA, DHA en een beetje AA.

Bronnen;

Uitgelicht

Het koren groen eten…

Het koren groen eten is een oud gezegde en betekend roofbouw plegen. Dit artikel gaat over roofbouw. Namelijk roofbouw op je lichaam door het eten van te veel graanproducten.

Deel 1;

Gluten is het tabak van onze generatie !

Brood eten zit heel erg in onze cultuur. Het is gemakkelijk, lekker, goedkoop en past bij elke maaltijd. Door veredeling van het graan bevatten granen tot 40 maal meer gluten als 30 jaar geleden. Daarom is het voor de voedingsindustrie ‘koren op de molen’. Gluten is een steeds belangrijker ingrediënt geworden, mede door zijn enorme bindingskracht aan bijvoorbeeld water. Vele gerechten bevatten graan bestanddeel en in bijna elk zakje, pakje en potje zitten gluten verwerkt. Gluten hebben tevens een zeer verslavend effect, dat zal duidelijk worden verderop in deze blog. Niet zo gek dat er steeds meer gluten in voedingsmiddelen worden gestopt. Gluten zijn goedkoop, hebben een enorme bindingskracht met een verslavend effect !

De wetenschap is er uit maar ik ben ervan bewust dat ik nu de roeper in de woestijn ben. Ik ga je uitleggen dat granen en dus gluten een te grote negatieve invloed hebben op onze gezondheid.

Naakte feiten over granen

Net als geraffineerde suikers en bewerkte koolhydraten is het eten van veel granen bijzonder schadelijk voor ons lichaam. Brood, rijst, pasta en andere graanproducten zijn producten die zo veredeld zijn dat ons lichaam ze niet meer herkend. Wanneer je lichaam vreemde stoffen (exorfinen) binnenkrijgt wordt ons immuunsysteem geactiveerd. Door middel van een ontstekingsreactie wordt het startsein gegeven om de onbekende bezoeker de deur te wijzen. Eenmaal in ons systeem veroorzaakt graan allerlei problemen en lijkt graan beter aanpast dan wij. Dit geldt voor alle graanproducten en zeker voor de ‘gezonde’ volkorenvarianten als veelkoren, multi koren, desem meergranen enzovoort.

Granen,..is geen mensenvoer meer !

Onze voorouders hebben 50.000 jaar geleden ook granen gegeten. Alleen deze granen lijken totaal niet meer op de granen die wij vandaag de dag eten. Gregor Mendel publiceerde in de 17 de eeuw zijn beroemde onderzoek naar het kruisen van planten. Het kruisen heeft sindsdien een enorme vlucht genomen. Graan werd al gauw heel populair omdat het zich gewillig laat kruisen. Hierdoor kon de sterk groeiende wereldbevolking goedkoop worden gevoed. Door het als maar doorkruisen van de graansoorten bevat het graan nu tot wel 40 keer zoveel gluten als 30 jaar geleden. Alleen ons genenpakket (fabrieksinstelling, DNA profiel) is nog lang niet aangepast aan deze snelle veranderingen. Het is dan ook onvermijdelijk dat dit tot een conflict leidt.

Des de meer volkoren des de schadelijker !

Voordat ik iets over de gluten ga vertellen begin ik over het vermeende ‘gezonde’ deel van het graan. Het volkoren deel van graan zijn de vliezen. Deze vliezen hebben een belangrijke functie, namelijk het bescherming van de tarwe (het kind) tegen dat wat hem bedreigt. Dat is voornamelijk het maagzuur van de vogel. Een graankorrel is voor een heel groot deel afhankelijk van de vogel voor zijn voortbestaan en verspreiding. In het graanvlies zitten anti-nutriciënten dat de tarwe beschermt tegen o.a., het maagzuur. Een anti-nutriciënt keert zich tegen de vijand. Door ‘volkoren’ graan te eten zijn wij de vijand geworden. Nu gaan wij niet dood van het eten van volkoren producten. Veel van deze anti-nutricienten hebben bij een beperkte dosis zelfs een gezondheidsbevorderend effect. Maar omdat in heel veel voedingsmiddelen deze anti-nutriciënten zitten geeft de opeenstapeling wel een probleem. Is het de dosis dat het gif bepaald. Dus veel brood en andere geraffineerde graanproducten  eten geeft een grotere kans op stapeling van deze stoffen met als gevolg specifieke darmklachten, roof van vitamine en mineralen en gezondheidsklachten. Probeer zo veel als mogelijk je brood en geraffineerde graanproducten ( pasta’s ) consumptie te beperken, of liever helemaal niet eten. De motivatie om brood uit je dieet te halen wordt straks ‘onder kopje gluten’ nog duidelijker. Als je brood wilt eten kies dan voor biologisch witbrood zonder toevoegingen, dat is het minst schadelijk.

Maar er zitten toch ook veel vezels en vitaminen en mineralen in brood ?,…

Inderdaad….alleen vezels, vitamines en mineralen zouden we uit groenten, noten en fruit moeten halen. Veel brood en pasta’s eten rooft juist belangrijke vitamines en mineralen en zorgt voor een eenzijdige darmflora. Een eenzijdige darmflora leidt tot beperkte opname van voedingsstoffen en is ontstekingsbevorderend. Tevens heeft een eenzijdige darmflora een dik makende effect en ondermijnd de gezondheid.

En dan de gluten,

Gluten is het Latijnse woord voor ‘lijm’. Het is een samengesteld eiwit dat als plakmateriaal dient om meel bij elkaar te houden. Het is een betrouwbare stabilisator voor uiteenlopende producten als pindakaas, margarine, smeerkaas en sauzen. Vrouwen maximeren hun wimpers met behulp van gluten. Voedingsstoffen die ‘veel’ gluten bevatten hebben een enorm verslavend effect. Als je ooit eens een golf van genot door je heen hebt gevoeld na het eten van een bagel, donut of croissantje dan ben je niet de enige. Het is al heel lang bekend dat gluten verslavend effect hebben.  De gluten vormen in onze darmen een morfine-achtige stof. De productie van deze morfine-achtige stof vormt een aantal problemen, namelijk;

 1. Door de neurologische verbinding tussen darm en hersenen komen deze stoffen in de hersenen waar ze zich hechten aan morfine ontvangststations (receptoren). Hierdoor ervaar je een beloning, immers morfine is de hoogste beloningsgraad voor mensen.
 2. Deze stoffen verdoezelen de negatieve effecten van gluten op je darmen. Brood en andere geraffineerde graanproducten zijn zwaar belastend voor je darmen en lokken ontstekingen uit. Deze ontstekingen worden door verdovende effect van de morfine-achtige stoffen slecht waargenomen. Een aanhoudende ontsteking op darmniveau is de oorzaak van een prikkelbare darm, ulcerus tot aan coeliakie.

Er ontstaan meer problemen op darmniveau door toedoen van brood. In een vervolgblog ga ik hier verder op in. Symptomen van glutengevoeligheid vindt je onder deze link 

Wil je weten welke producten gluten bevatten en welke niet kijk dan op de deze link

In deel 2 van deze blog komen de verdere gezondheidsrisico’s aan bod en zal ik in gaan op alternatieven voor de geraffineerde graanproducten.

Als je dit artikel interessant vindt en je wilt meer weten over de alternatieven voor de geraffineerde graanproducten,..volg mij dan !

Hierop volgt Deel twee ‘koren groen eten’, deze blog gaat verder in op gezondheidsproblemen  van het eten van veel koolhydraten uit (geraffineerde) graanproducten.

Met smakelijke groet, Paul Odijk

Bronnen;

 

 

 

Uitgelicht

Shakes,..duur placebo effect !.

Afvallen door je lichaam uit te wonen!

In mijn praktijk ontmoet ik veel mensen die geprobeerd hebben af te vallen met shakes. Naast het feit dat deze shakes best kostbaar zijn (25 tot 100 euro per week), leg ik in deze blog uit dat shakes niet de oplossing zijn. Sommige shakes laten, door caloriebeperking, op korte termijn een lichte verbetering zien. Maar ze werken niet constructief, eerder destructief. De tijdelijke calorierestrictie van 1000 kCal. per dag is prima, maar niet op deze manier.

Te weinig tijd om spijs te verteren !

Eerst maar even ingaan op het gebruik van shakes in het algemeen. Onze machtige voedselmachine heeft een voorwaarde om goed te kunnen functioneren. Denken aan, kopen en bereiden van eten zorgt voor de aanmaak van spijsverteringshormonen en enzymen. Dit systeem heeft wat tijd nodig om op gang te komen en functioneel te zijn. Poeder met wat water vermengen en na 5 minuten opdrinken is voor ons lichaam te kort om goed voorbereid te zijn op de spijsvertering. Ondanks de mooie declaratie van vele toegevoegde vitamines en mineralen is het maar de vraag of we deze uit het astronautenvoer kunnen halen. Je vraagt het onmogelijke van je lichaam. Je maakt eerder je poep wat duurder.

Kauwen is essentieel voor verzadigingsgevoel !

En wat dacht je van kauwen. Kauwen helpt je lichaam voor te bereiden op wat komen gaat. Tevens is kauwen een belangrijke eerste stap in onze voedselvertering, namelijk de afbraak van koolhydraten. Met shakes slaan we dit deel over waardoor je voedselmachine verderop te veel energie nodig heeft om alsnog de koolhydraten af te breken. Daarnaast wordt door te kauwen het verzadigingshormoon aangemaakt. Maar gelukkig mogen we 5 shakes per dag gebruiken om verzadigd te raken.

Gevaar van diabetes ligt op de loer !

In een eerdere blog heb ik aangeven dat meer dan 3 maaltijd (incl. tussendoortjes) per dag op de langere termijn problemen gaat geven. Het levert te veel schommelingen in bloedsuikerniveau op. Onze insulinepomp, de alvleesklier, gaat te veel aan en raakt uiteindelijk eerder opgebrand. Met als gevolg diabetes 2. Het aantal gevallen van deze aandoening groeit erg snel. De patiënten worden steeds jonger, terwijl het vroeger ouderdomsdiabetes heette. Dit wordt zeker niet alleen veroorzaakt door deze shakes, maar helpen doen ze ook niet. Het gevaar ligt in het ontwikkelen van een gewoonte van 5 of meerdere keren per dagen eten.

Zelfs voedingscentrum ontkent de jongste wetenschappelijke onderzoeken.

Voor een mens is het verstandigst om je koolhydrateninname per dag zo rond de 10 % van de totale calorische intake te houden.  Shakes bevatten veel meer koolhydraten. Ondanks ze de prat op gaan dat de koolhydrateninname niet te hoog is. Deze inname is gebaseerd op de huidige gemiddelde ‘verantwoordelijke’ inname.  Zelfs het voedingscentrum adviseert een hoge inname van 40 tot 70 % van de totale calorische intake. Ik zou zeggen, voedingscentrum lees de onderzoeken van na 1970 er op na. Wij verschillen genetisch maar 0,05 % met onze voorouders 50.000 jaar geleden. Je moet maar eens bedenken hoe destijds onze voorouders aan 40 tot 70 % koolhydraten intake konden komen, zelfs met ijskelders. Voeg daarbij de wetenschap dat onze voorouders heel veel meer bewogen als dat wij nu gemiddeld doen. Vetten zijn een veel betere, efficiëntere en gezondere energiebron dan koolhydraten.

Vet goed !

Vet zit er vaak te weinig in. Dat is erg jammer want om goed te kunnen afvallen moet je goede vetten eten. Wanneer je te weinig goede vetten eet (met name EPA en DHA) verloopt het metabolisme (uitwisseling en verbranding op celniveau) niet goed. Onze cellen worden minder efficiënt en kunnen zelfs dood gaan, met ontstekingen tot het gevolg. Daarnaast zorgen deze goede vetten er voor dat ontstekingen juist worden opgelost. Veelvoudig gebruik van deze shakes kunnen de opnamen van in vet oplosbare vitamines bemoeilijken. Tevens hebben een aantal belangrijke hormonen vet nodig als bouwstof. Krijgen ze niet genoeg vet dan werken deze hormonen niet goed. Dit kan dan weer leiden tot onder andere menstruatieproblemen, darmproblemen, stemmingswisselingen en overmatig haargroei.
Onze hersenen bestaan bijna alleen uit vet. Net als alle celmembranen en veel hormonen. Cholesterol is niet het probleem, alleen in combinatie met veel koolhydraten worden ook goede vetten schadelijk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23341419

Shakes zorgen juist voor vetopbouw !

Declaratie zijn gericht op genoeg inname eiwitten, vezels en de benodigde voedingsstoffen. Hierboven kwamen we al tot de conclusie dat het met de voedingsstoffen wel tegen kan vallen. Nu wil ik het nog graag over de eiwitten en suikers hebben. De suikers zijn meestal fructose. Gek dat toch de goedkoopste vorm van suiker in deze toch best wel dure drankjes zit.
Fructose leidt juist tot opbouw van het gevaarlijk visceraal vet. Visceraal vet zit weggestopt om de organen. Dit vet is  moeilijk afbreekbaar en ontstekingsgevoelig. Naast vetopbouw maakt het de cellen (ook vetcellen) insuline ongevoeligheid, wat het probleem alleen maar groter maakt.

Mannen krijgen er borstjes van.

Als laatste dan maar de eiwitten. De eiwitbron in de shakes is bijna altijd van soja afkomstig. Soja zijn de peulvruchten waar ons goedkope vlees goed van groeit. Soja, in zeer beperkte mate gebruikt, heeft ook gezondheidsvoordelen. Maar wanneer we regelmatig perioden shakes gebruiken gaat de gezondheidsvlieger niet meer op. In het eiwitpoeder zit fytinezuur. Te veel fytinezuur zorgt onder andere dat de opname van magnesium, calcium, ijzer niet functioneert. Ook de opname vitamine B3 loopt gevaar op, belangrijk voor onze energiehuishouding. Daarnaast zit in sojaproducten een imitatiehormoon Fyto-oestrogeen. Bij vrouwen zal er een belletje gaan rinkelen maar mannen hebben h’m ook. Fyto-oestrogeen neemt de plaats in van ons eigen hormoon waardoor de productie van oestrogeen omhoog gaat, ook bij mannen. Vochtophoping, extra vetopslag in billen en bovenbenen, candida, vermoeidheid en slaapstoornissen tot gevolg. Mannen krijgen borstjes.

Doen ze dan helemaal niets goeds ?

Ja !

Door een tijdelijke calorierestrictie van 1000 kCal. per dag val je echt wel iets af. Daarnaast geeft het starten van een sap/shake kuur een tijdelijk goed gevoel “placebo effect’ omdat je denkt dat het voor je gaat werken. Alleen je woont je lichaam ook uit, met tekorten aan essentiële voedingsstoffen tot gevolg. Gek dat we na een kuur meestal wel weer aankomen. Dit is wellicht het gevolg van je lichaam om de tekorten weer te kunnen inlopen. Wil je de eiwitshakes gebruiken voor spieropbouw adviseer ik je onder begeleiding weipoeder te gebruiken of andere supplementen.

Maar worden we echt blijer van dit astronautenvoer ?

Het klinkt wellicht niet sexy als ik zeg dat de enige manier om structureel en verantwoord af te kunnen vallen een verandering van voedingsgewoonte en leefstijl omvat. Ik help je met:

 • lekker blijven eten
 • goede hormoonhuishouding
 • meer energie
 • gezonder
 • structureel, geen jojo gedrag, je wordt zelf de regisseur van je gewicht.
 • een goedkopere oplossing
 • een illusie rijker in plaat van armer

Neem contact met me op voor een afspraak.

Lees hier vorige blog over mijn visie

Wil je reageren of informatie over mijn aanpak vul dan onderstaande contactformulier in.

Met smakelijke groet, Paul Odijk

 

Uitgelicht

Afvallen zonder dieet…

Dieet is geen goede leefstijl

Een dieet is een tijdelijk aanpassing van je leefstijl of voedingsgewoonte. Het nadeel van een dieet is het jojo effect. Een dieet lost vaak maar kortstondig het probleem op wat daarvoor is ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat telkens na het volgen van een dieet het aanvangsgewicht voor het dieet steeds iets hoger komt te liggen. Bij de meeste dieet goeroes wordt je alleen maar financieel lichter gemaakt. Het probleem achter het beheersen van je lichaamsgewicht wordt helaas maar zelden aangesneden. Het is een leefstijl probleem waarbij natuurlijk voeding een grote rol speelt.

Even 50.000 jaar terug !

Ik wil graag 50.000 jaar met je terug om het probleem te leren begrijpen. Onze voorvaderen leefde het liefst in de dicht begroeide, bosrijke omgeving dicht bij een meer of de zee. Er werd aas gegeten en gejaagd op klein wild, vis en schaal- en schelpdieren. Verder werden er knollen, wortels en fruit gegeten. We waren dus de gehele dag in touw om voor eten te zorgen. Het was geen zekerheid dat er dagelijks genoeg eten was. Invloed van seizoenen waren heel groot en er moest maar een eetbaar beestje op jouw pad komen.

Geprogrammeerd voor voedseltekort

De mens heeft dus als fabrieksinstelling ‘leven met voedselschaarste ‘ in zijn DNA staan. Dat was 50.000 jaar geleden functioneel. Maar in de tegenwoordige tijd met een tsunami aan voedsel beginnen de gezondheidsproblemen steeds groter te worden. Ondanks het overvloedige aanbod acteert ons lichaam nog steeds volgens de fabrieksinstelling. Het menselijk genoom (DNA) verschilt nog geen 1% van onze voorvaderen 50.000 jaar geleden. Een verandering aan het genoom gaat met 0,5% per miljoen jaar. We zijn dus nog lang niet genoeg aangepast aan de extreem snelle ontwikkelingen van de laatste paar honderd jaar.

Opslag voor mindere tijden

Onze fabrieksinstelling heeft ook een programma hoe met het binnengekomen voedsel wordt omgegaan. Voedingsstoffen komen binnen waarna deze voor een deel gebruiksklaar worden gemaakt om de verbrandingsmotor te laten draaien. Een deel van het voedsel wordt door toedoen van het hormoon insuline opgeslagen als vet. Dit potje vet is bedoeld als voorraad voor perioden van voedselschaarste. Wanneer we ook maar  1 calorie binnenkrijgen wordt insuline geproduceerd door de alvleesklier. Slechts 5% van totale functie van de alvleesklier is bedoeld voor maken van deze vetreserves. Door het overvloedige aanbod eten we dagelijks veel meer dan 3 keer per dag. Hierdoor raakt de alvleesklier overbelast en wordt de andere functie (95%), de productie van spijsverteringsenzymen, onderdrukt.

Gevolgen van een overspannen archivaris

De gevolgen dat we te veel en te vaak eten zijn groot. Te veel schommelingen van ons bloedsuikerniveau en een te grote vetopslag. Te veel schommelingen van ons bloedsuikerniveau werkt zoet neiging in de hand. Wanneer we te veel vet hebben opgeslagen worden de vetcellen minder gevoelig voor reparatie en onderhoudswerkzaamheden. De vetcellen worden groter omdat insuline, in dit geval jammer genoeg, ook een groeihormoon is. Wanneer vetcellen te groot worden kunnen ze kapot gaan wat ontstekingen oplevert. Deze ontstekingen veroorzaken op hun beurt weer een verhoogde zoet neiging omdat het immuunsysteem alleen suiker als energiebron gebruikt om de ontsteking ongedaan te maken. Je merkt het al; je zit in een vicieuze cirkel dat leidt tot overgewicht en afvallen lukt niet.

Weer leren uit te hongeren…..

Een effectieve en goed implementeerbaar oplossing is Intermittend Fasting. Dit betekent concreet dat je twee dagen 1 a 2 maaltijden overslaat. Dit klinkt wellicht in eerste instantie extreem en middeleeuws maar dat is zeker niet het geval. Door je lichaam tijdelijk geen eten te geven moet hij op zoek gaan naar andere energiebronnen als suiker. Suiker is de gemakkelijkste energiebron. Vet verbranden levert veel meer energie op, alleen moet ons lichaam het weer leren toepassen. We moeten van een suikerverbrander weer een vetverbrander worden. En daardoor wordt je weer energieker!

Voordelen van tijdelijk vasten

Ik kan een persoonlijk schema voor u maken zodat het makkelijk implementeer is. Deze verandering van leefstijl zal een enorm gezondheidsvoordeel opleveren en bovendien val je gratis af. Je leert hierdoor regie te houden over je eigen gewicht. Wetenschappelijke bewijzen zijn:

 1. Stabielere bloedsuikerspiegel, minder zoet neiging
 2. Vergroten van gevoeligheid voor insuline
 3. Minder ontstekingen
 4. Positief effect op hart en bloedvaten
 5. Stimuleert celreparatie
 6. Groei van nieuwe zenuwcellen
 7. Energieker en vitaler
 8. Levensduur verlengend
 9. Hulp bij gewichtsreductie

Wil je morgen beginnen, maak dan even een afspraak met mij. Ik zal je dan nog meer vertellen hoe het werkt. Vervolgens maak ik een op maat gemaakt plan voor je. Begeleiding zal in het begin intensief zijn. Ik ga samen met je werken om jou meester maken van je lichaamsgewicht. Iedereen kan het dus jij ook.

 

 

 

 

Uitgelicht

Mondhygiene, sleutel voor goede gezondheid

Leestijd; 5 minuten.

In mijn vorige blog schreef ik over de link tussen mondverzorging en ontwikkeling van chronische ziekten (lees vorige blog). Een goede barrierefunctie van de mond en spijsverteringsstelsel in het algemeen is de sleutel tot een goede gezondheid. Wanneer de barrierefunctie wordt ondermijnt, neemt een laaggradige ontsteking het werk uiteindelijk over.

Wat is een laaggradige ontsteking?

Een laaggradige ontsteking is een ontsteking met een lichte temperatuursverhoging.
Het is goed dat ons lichaam zo reageert. De rommel moet uit onze bloedcirculatie worden gehaald.
Beter een ontsteking dan dood door een gemene bacterie. Ons lichaam kiest voor een laaggradige ontsteking omdat een warme ontsteking (koorts) in het bloed een te heftige reactie kan uitlokken, zelfs een dodelijke. Een laaggradige ontsteking vindt bijna ongemerkt plaats en de symptomen lopen zeer uiteen. Het kan uitgroeien tot een sluipmoordenaar. Je lichaam kan deze beschermende ontsteking heel lang in stand houden. Wanneer het probleem niet wordt opgelost vormt dit de basis voor 95% van alle niet overdraagbare ‘chronische’ ziekten.

Is er sprake van een laaggradige ontsteking?

Tijdens een eerste consult onderzoek ik bijna altijd als eerste de symptomen van een laaggradige ontsteking. Behandeling van ongemakken en chronische ziektebeeld, maar ook afvallen, is niet succesvol zonder eerst de laaggradige ontsteking de kast in te sturen. Lukt het niet om af te vallen? ..wellicht omdat een laaggradige ontsteking het extra voetje op de weegschaal is.
Op basis van symptomen, lichaamstemperatuurcurve en eventueel een bloedtest kan ik dit vaststellen.
(Het onderwerp laaggradige ontsteking is groot daarom schrijf ik binnenkort hier een hele blog over).

Hoe zorgen we voor een herstel van de barrièrefunctie?


Gelukkig kan je zelf veel doen met een goede leefstijl en de juiste voeding. Aandacht maakt al een groot verschil. Voor de behandeling van de barrières zet ik voornamelijk in op verandering van leefstijl en voeding. Therapeutische dosering van supplementen kan hierop een gewenste aanvulling zijn. Een goede volgorde van barrièreherstel is van belang. Als blijkt dat er een darmprobleem is en ongemerkt ook een barrièreprobleem in de mond, zal eerst de mond moeten worden behandeld. Anders zal een probioticakuur voor de darmen alleen maar dure poep maken.
Het verkeer gaat nu eenmaal via de mond naar de kont, en doorgaans niet andersom.

Hoe zorg je nou voor een juiste barrièrefunctie van je mond? Van belang zijn in ieder geval:
1. Aandacht voor de juiste voeding en uiteindelijk zorg voor jouw spijsverteringssysteem
2. Verzorging slijmlaag, het epitheel
3. Goede mondverzorging

1. Wat is nu eigenlijk de invloed van bepaalde voedingskeuzes?

Een goed functionerend spijsverteringssysteem hangt van vele factoren af. Ik probeer met een voorbeeld aan te geven hoe complex het in elkaar steekt. Belangrijk is dat jouw spijsverteringssysteem essentiële vitamines en mineralen opneemt. Deze zijn nodig voor bescherming van bijvoorbeeld je tanden. Dit zijn onder andere magnesium en calcium. Vitamine D is betrokken bij het goed beschikbaar maken van calcium. Voor genoeg opname van vitamine D is een goed functionerende darm nodig. Extra melk drinken voor een extra porti calcium werkt niet. Doordat melk door intensieve veeteelt veel fosfor bevat, blokkeert dat de opname van calcium uit melk. Sterker nog, zuivel heeft een negatief effect op je darmen waardoor de heropname van vitamine D mank loopt. ‘Melk de witte sloper. ‘Sloper’ is dan beter van toepassing dan ‘motor’. Verkeerde voeding zoals veel snelle koolhydraten (suiker)zorgen ervoor dat magnesium minder beschikbaar is. Voeg daar nog wat citroenzuur aan toe, we hebben dan Joki drink en Wicky! Gelukkig zit er in Redbull geen zuivel, maar zal het ons gebit vleugels geven?
Genoeg werk voor tandartsen dus. Maar ben jij hier blij mee?
melk de witte slopetr

2. Geen mondwater maar natuurlijke verzorging slijmlaag

De extra beschermende slijmlaag, dat aan de binnenkant van ons gehele spijsverteringskanaal zit, wordt door glutamine gevoed.(lees vorige blog) Glutamine maak je voor een deel zelf door regelmatig te bewegen en te sporten en je krijgt het binnen door middel van de juiste voeding. Een ouderwetse soepkip in een pan met water, 20 uur op zacht vuur met specerijen en groenten is een ware glutaminebom. Ook een goede bacterie (flora) verhouding is van groot belang voor een goed gevoede slijmlaag. Leefstijladvies, voedingsadvies en eventueel tijdelijke suppletie van glutamine kan een oplossing voor je zijn.

3. Lama’s verdediging tegen vervelende dierentuinbezoekers

Speeksel beschermt je mond ook tegen vervelende ziekteverwekkers. Dit speeksel zorgt ook voor een biofilm voor je tanden als bescherming tegen bijvoorbeeld zuren uit je eten. In de nacht is de productie van speeksel veel minder, waardoor bacteriën kunnen groeien en ons gratis bij het opstaan de geur van een dood vogeltje geven. Opgedroogd speeksel kan zich hechten op de tanden door slecht te poetsen (dit geeft ontwikkeling van tandsteen). Het opgedroogde speeksel veranderd ook de biofilm op jouw tanden. Dit betekent voor ziekteverwekkers een feestmaal. Wanneer je veel last hebt van tandsteen, gaatjes en ontstekingen dan is je biofilm niet goed van samenstelling.

De mondhygiënist kan je daarbij helpen. Maar je kunt er ook zelf wat aan doen. Poetsen met een speciale honing is een weldaad voor je mondhygiëne. Er bestaat een tandpasta waar Manuka honing aan toegevoegd is. Deze is in staat een verkeerde biofilm op te lossen. Manuka honing heeft, net als tea tree, een sterk antibacteriële werking en is in staat tandsteen te reduceren. Wanneer je daarna een orale proboticakuur gebruikt is de mondflora weer zoals hij moet zijn. Orale probiotica bestaat uit speciale bacteriestammen die specifiek voor de mondflora een positief effect hebben. Het zijn andere stammen dan die van onze darmen.

Wil je meer weten over dit onderwerp schrijf je dan in voor de aankomende bijeenkomst.

Herken je al een probleem naar aanleiding van de tekst?. Wil je al eerder een afspraak met mij maken? Neem dan telefonisch contact met mij op.
Tandpasta van manuka honing (lees meer) en orale probiotica (lees meer) kan ik voor je bestellen.

Als je wilt reageren kan dat via onderstaande contactformulier.
Met smakelijke groet, Paul