Shakes,..duur placebo effect !.

shakes

Afvallen door je lichaam uit te wonen!

In mijn praktijk ontmoet ik veel mensen die geprobeerd hebben af te vallen met shakes. Naast het feit dat deze shakes best kostbaar zijn (25 tot 100 euro per week), leg ik in deze blog uit dat shakes niet de oplossing zijn. Sommige shakes laten, door caloriebeperking, op korte termijn een lichte verbetering zien. Maar ze werken niet constructief, eerder destructief. De tijdelijke calorierestrictie van 1000 kCal. per dag is prima, maar niet op deze manier.

Te weinig tijd om spijs te verteren !

Eerst maar even ingaan op het gebruik van shakes in het algemeen. Onze machtige voedselmachine heeft een voorwaarde om goed te kunnen functioneren. Denken aan, kopen en bereiden van eten zorgt voor de aanmaak van spijsverteringshormonen en enzymen. Dit systeem heeft wat tijd nodig om op gang te komen en functioneel te zijn. Poeder met wat water vermengen en na 5 minuten opdrinken is voor ons lichaam te kort om goed voorbereid te zijn op de spijsvertering. Ondanks de mooie declaratie van vele toegevoegde vitamines en mineralen is het maar de vraag of we deze uit het astronautenvoer kunnen halen. Je vraagt het onmogelijke van je lichaam. Je maakt eerder je poep wat duurder.

Kauwen is essentieel voor verzadigingsgevoel !

En wat dacht je van kauwen. Kauwen helpt je lichaam voor te bereiden op wat komen gaat. Tevens is kauwen een belangrijke eerste stap in onze voedselvertering, namelijk de afbraak van koolhydraten. Met shakes slaan we dit deel over waardoor je voedselmachine verderop te veel energie nodig heeft om alsnog de koolhydraten af te breken. Daarnaast wordt door te kauwen het verzadigingshormoon aangemaakt. Maar gelukkig mogen we 5 shakes per dag gebruiken om verzadigd te raken.

Gevaar van diabetes ligt op de loer !

In een eerdere blog heb ik aangeven dat meer dan 3 maaltijd (incl. tussendoortjes) per dag op de langere termijn problemen gaat geven. Het levert te veel schommelingen in bloedsuikerniveau op. Onze insulinepomp, de alvleesklier, gaat te veel aan en raakt uiteindelijk eerder opgebrand. Met als gevolg diabetes 2. Het aantal gevallen van deze aandoening groeit erg snel. De patiënten worden steeds jonger, terwijl het vroeger ouderdomsdiabetes heette. Dit wordt zeker niet alleen veroorzaakt door deze shakes, maar helpen doen ze ook niet. Het gevaar ligt in het ontwikkelen van een gewoonte van 5 of meerdere keren per dagen eten.

Zelfs voedingscentrum ontkent de jongste wetenschappelijke onderzoeken.

Voor een mens is het verstandigst om je koolhydrateninname per dag zo rond de 10 % van de totale calorische intake te houden.  Shakes bevatten veel meer koolhydraten. Ondanks ze de prat op gaan dat de koolhydrateninname niet te hoog is. Deze inname is gebaseerd op de huidige gemiddelde ‘verantwoordelijke’ inname.  Zelfs het voedingscentrum adviseert een hoge inname van 40 tot 70 % van de totale calorische intake. Ik zou zeggen, voedingscentrum lees de onderzoeken van na 1970 er op na. Wij verschillen genetisch maar 0,05 % met onze voorouders 50.000 jaar geleden. Je moet maar eens bedenken hoe destijds onze voorouders aan 40 tot 70 % koolhydraten intake konden komen, zelfs met ijskelders. Voeg daarbij de wetenschap dat onze voorouders heel veel meer bewogen als dat wij nu gemiddeld doen. Vetten zijn een veel betere, efficiëntere en gezondere energiebron dan koolhydraten.

Vet goed !

Vet zit er vaak te weinig in. Dat is erg jammer want om goed te kunnen afvallen moet je goede vetten eten. Wanneer je te weinig goede vetten eet (met name EPA en DHA) verloopt het metabolisme (uitwisseling en verbranding op celniveau) niet goed. Onze cellen worden minder efficiënt en kunnen zelfs dood gaan, met ontstekingen tot het gevolg. Daarnaast zorgen deze goede vetten er voor dat ontstekingen juist worden opgelost. Veelvoudig gebruik van deze shakes kunnen de opnamen van in vet oplosbare vitamines bemoeilijken. Tevens hebben een aantal belangrijke hormonen vet nodig als bouwstof. Krijgen ze niet genoeg vet dan werken deze hormonen niet goed. Dit kan dan weer leiden tot onder andere menstruatieproblemen, darmproblemen, stemmingswisselingen en overmatig haargroei.
Onze hersenen bestaan bijna alleen uit vet. Net als alle celmembranen en veel hormonen. Cholesterol is niet het probleem, alleen in combinatie met veel koolhydraten worden ook goede vetten schadelijk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23341419

Shakes zorgen juist voor vetopbouw !

Declaratie zijn gericht op genoeg inname eiwitten, vezels en de benodigde voedingsstoffen. Hierboven kwamen we al tot de conclusie dat het met de voedingsstoffen wel tegen kan vallen. Nu wil ik het nog graag over de eiwitten en suikers hebben. De suikers zijn meestal fructose. Gek dat toch de goedkoopste vorm van suiker in deze toch best wel dure drankjes zit.
Fructose leidt juist tot opbouw van het gevaarlijk visceraal vet. Visceraal vet zit weggestopt om de organen. Dit vet is  moeilijk afbreekbaar en ontstekingsgevoelig. Naast vetopbouw maakt het de cellen (ook vetcellen) insuline ongevoeligheid, wat het probleem alleen maar groter maakt.

Mannen krijgen er borstjes van.

Als laatste dan maar de eiwitten. De eiwitbron in de shakes is bijna altijd van soja afkomstig. Soja zijn de peulvruchten waar ons goedkope vlees goed van groeit. Soja, in zeer beperkte mate gebruikt, heeft ook gezondheidsvoordelen. Maar wanneer we regelmatig perioden shakes gebruiken gaat de gezondheidsvlieger niet meer op. In het eiwitpoeder zit fytinezuur. Te veel fytinezuur zorgt onder andere dat de opname van magnesium, calcium, ijzer niet functioneert. Ook de opname vitamine B3 loopt gevaar op, belangrijk voor onze energiehuishouding. Daarnaast zit in sojaproducten een imitatiehormoon Fyto-oestrogeen. Bij vrouwen zal er een belletje gaan rinkelen maar mannen hebben h’m ook. Fyto-oestrogeen neemt de plaats in van ons eigen hormoon waardoor de productie van oestrogeen omhoog gaat, ook bij mannen. Vochtophoping, extra vetopslag in billen en bovenbenen, candida, vermoeidheid en slaapstoornissen tot gevolg. Mannen krijgen borstjes.

Doen ze dan helemaal niets goeds ?

Ja !

Door een tijdelijke calorierestrictie van 1000 kCal. per dag val je echt wel iets af. Daarnaast geeft het starten van een sap/shake kuur een tijdelijk goed gevoel “placebo effect’ omdat je denkt dat het voor je gaat werken. Alleen je woont je lichaam ook uit, met tekorten aan essentiële voedingsstoffen tot gevolg. Gek dat we na een kuur meestal wel weer aankomen. Dit is wellicht het gevolg van je lichaam om de tekorten weer te kunnen inlopen. Wil je de eiwitshakes gebruiken voor spieropbouw adviseer ik je onder begeleiding weipoeder te gebruiken of andere supplementen.

Maar worden we echt blijer van dit astronautenvoer ?

Het klinkt wellicht niet sexy als ik zeg dat de enige manier om structureel en verantwoord af te kunnen vallen een verandering van voedingsgewoonte en leefstijl omvat. Ik help je met:

  • lekker blijven eten
  • goede hormoonhuishouding
  • meer energie
  • gezonder
  • structureel, geen jojo gedrag, je wordt zelf de regisseur van je gewicht.
  • een goedkopere oplossing
  • een illusie rijker in plaat van armer

Neem contact met me op voor een afspraak.

Lees hier vorige blog over mijn visie

Wil je reageren of informatie over mijn aanpak vul dan onderstaande contactformulier in.

Met smakelijke groet, Paul Odijk

 

Auteur: praktijk paul odijk

Bevlogen en betrokken Orthomoleculair therapeut volgens kPNI en coach.

Geef een reactie